22/10/2015. València, Octubre CCC. CONFERÈNCIA "En els inicis de la Sociolingüística Valenciana: impacte i pervivència de l'obra de R.L.Ninyoles i L.V.Aracil", a càrrec de Raquel Casesnoves (IULA-UPF) i Amadeu Viana (Univ.Lleida), presentades per Joan Pujolar (president Societat Catalana de Sociolingüística). FOTO: PRATS i CAMPS

Fotos: Prats i Camps

22/10/2015. València, Octubre CCC. CONFERÈNCIA "En els inicis de la Sociolingüística Valenciana: impacte i pervivència de l'obra de R.L.Ninyoles i L.V.Aracil", a càrrec de Raquel Casesnoves (IULA-UPF) i Amadeu Viana (Univ.Lleida), presentades per Joan Pujolar (president Societat Catalana de Sociolingüística). FOTO: PRATS i CAMPS

Fotos: Prats i Camps

La sala d’Actes de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València es va omplir de gent desitjosa de fer un repàs valoratiu a les importants contribucions d’intel·lectuals valencians a la sociolingüística, i en especial les obres d’Aracil i Ninyoles. L’acte tingué lloc el dijous 22 d’octubre de 2015 a les 19h. Després d’una breu presentació de Joan Pujolar, president de la SOCS, Raquel Casesnoves (IULA-Universitat Pompeu Fabra) i Amadeu Viana (Universitat de Lleida) proposaren un perfil biogràfic dels dos sociolingüistes des dels anys 60 i n’assenyalaren les idees principals i els debats que han generat al llarg dels anys. La conferència adoptà un format molt dinàmic i, gràcies a les aportacions de membres del públic, esdevingué a voltes un esdeveniment participat a moltes bandes.

El contingut de l’acte es pot reproduir en àudio en el següent enllaç:

Els anys 60 del segle XX van presenciar el naixement i l’eclosió de la moderna sociolingüística, amb perspectiva científica, tant als Estats Units com a Europa. Als territoris de llengua catalana, dos joves valencians, Lluís V. Aracil i Rafael Ll. Ninyoles van llavors sacsejar la percepció i les metodologies d’anàlisi de la realitat social amb noves eines conceptuals i una amplitud de referències i de perspectiva que qüestionaven els esquemes de la tradició local, tant a Catalunya com al País Valencià. Les seues idees, i de vegades propostes, van tenir també un fort ressò internacional i continuen sent un punt de referència inevitable. A hores d’ara, i amb la perspectiva de mig segle, vam voler debatre quines van ser les seues aportacions més decisives, quines poden haver caducat i quines tenen encara vigència per a comprendre, o transformar, el món de principis del segle XXI. El Grup Català de Sociolingüística, creat l’any 1974, va constituir el primer nucli d’estudiosos d’aquesta disciplina a l’àrea catalanòfona, i va comptar, en les primeres etapes, amb la participació activa de L.V. Aracil. L’actual Societat Catalana de Sociolingüística, continuadora d’aquest Grup, ha volgut, en el 40 aniversari de la fundació, contribuir al coneixement i la valoració de les aportacions crucials d’aquests dos importants sociòlegs del llenguatge.

Facebooktwitterredditlinkedinmail